
“A top ecolodge for family, active adventures and local culture” - National Geographic- οικισμός Μηλιά, Δυτική Κρήτη
2013-03-28 22:15Οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, Οικολογία, μεγαλειώδης φύση, σεβασμός στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, απλότητα, αρμονία, καθαρός αέρας, ανθρώπινα μεγέθη, ζεστή φιλοξενία, χαλαρή ατμόσφαιρα, σπιτική κουζίνα.
Είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του τόπου που πριν από δύο δεκαετίες αποφασίσαμε να αναδείξουμε μέσα από αυτήν την ξεχασμένη γωνιά της Δυτικής Κρήτης που λέγεται Μηλιά.
Ένας αυθεντικός ορεινός οικισμός που έχει μετατραπεί σε μια οικοτουριστική μονάδα και που μοιάζει να έχει ξεφυτρώσει από την Κρητική γη που τον φιλοξενεί από το 1650 σε μία εξαιρετική εξοχική τοποθεσία της Επαρχίας Κισσάμου, ανάμεσα σε πλατάνια, καστανιές, κουμαριές , βράχια που θαρρείς πως θέλουν να πιάσουν ουρανό και γενικά μία φύση που συναρπάζει με την μοναδική ποικιλία της.
H Κρητική κουζίνα θεωρείται δικαίως μία από τις πιο υγιεινές και νόστιμες στόν κόσμο.
Οι έρευνες που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο το διαπιστώνουν αυτό.
Πλέον ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών του νησιού έρχονται λόγω της εξαιρετικής κουζίνας αλλά ας μην παραλείψουμε εδώ και τους ανθρώπους που με την ζεστασιά τους και την φιλοξενία τους κάνουν αυτή την κουζίνα νοστιμότερη.
Στηρίζεται αποκλειστικά στα φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα που παράγει ο τόπος και στην γαστρονομική κουλτούρα των Κρητικών όπου μέσα στους αιώνες έχει εμπλουτιστεί ακόμη και από τους κατακτητές της Κρήτης.
Τυροκομικά, παξιμάδια, ελιές, όσπρια, πολλά φρέσκα λαχανικά, πολλά άγρια χόρτα, κρεατικά από ζώα ελεύθερης βοσκής, φρέσκα ψάρια ,φρούτα και φυσικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της κουζίνας. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι κυρίως η κατσαρόλα και ο ξυλόφουρνος και ελάχιστα η ψησταριά με το κάρβουνο.
Στην Κρήτη πιστεύεται ότι η κουζίνα μας ελάχιστες σχέσεις έχει με αυτό που σήμερα και που εξυπηρετεί ίσως άλλους λόγους, αποκαλείται Μεσογειακή διατροφη. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε εύκολα να το ανακαλύψετε συγκρίνοντας την κουζίνα μας με αυτή των άλλων Μεσογειακών χωρών.
Κατά την διάρκεια της διαμονής σας και μέσα από την διαδικασία του φαγητού θα ανακαλύψετε επίσης πόσο καλύτερα θα νοιώσετε στην υγεία σας.
Για εμάς το φαγητό πρέπει πάντα να έχει μέτρο και αυτό είναι μία άλλη κουλτούρα απέναντι στον παραλογισμό της υπερκατανάλωσης.
Εδώ δεν θα βρείτε περίεργες και ευφάνταστες συνταγές αλλά σίγουρα θα εντρυφήσετε στο τι σημαίνει άριστη πρώτη ύλη. Τα δικά μας λαχανικά από τον πιστοποιημένο βιολογικό κήπο μας, αλλά και της γύρω περιοχής προϊόντα, είναι η απόδειξη που αποκλείεται να μην εντοπίσετε. Και βέβαια σημαία μας το ελαιόλαδο oπου πρωταγωνιστεί στην κουζίνα μας.
Ο ξυλόφουρνος ψήνει σχεδόν κάθε μέρα χειροποίητο ψωμί και ταψιά με λαχταριστά παραδοσιακά τοπικά αλλά και δικής μας έμπνευσης εδέσματα, όπως κατσικάκι στις κληματόβεργες, χοιρινό με πορτοκάλι, αρνάκι με δενδρολίβανο, μπουρέκι, κόκορα με χυλοπίτες, κουνέλι με μυζήθρα και δυόσμο και το τσικάλι χόρτα τσιγαριαστά, πατάτες με κάστανα , αρνί τσιγαριαστό, εξαιρετικές χορτόσουπες κ.α
Όλα τα παραπάνω όμως είναι χωρίς υπόσταση αν δεν τα συνοδεύετε με μία από τις εξαιρετικές σαλάτες μας που πραγματικά αποτελούν από μόνες τους κυρίως φαγητό.
Η πράσινη σαλάτα με αγριόχορτα, η σαλάτα με φακές και τα μαυρομάτικα φασόλια, η χωριάτικη και ο ντάκος με την κρεμώδη μυζήθρα, η μελιτζανοσαλάτα που σαν αυτή δύσκολα θα βρείτε άλλη, το Μηλιανό τζατζίκι με την γλιστρίδα, τα βραστά άγρια χόρτα η σαλάτα με το ντόπιο χανιώτικο αβοκάντο.
Η ποικιλία βέβαια αλλάζει ανάλογα με τα προϊόντα της εποχής . Το σίγουρο είναι και βγαίνει από τις περιγραφές των πελατών μας ότι το φαγητό εδώ είναι εξαιρετικό.
Το κρασί μας και αυτό ντόπιο δικής μας παραγωγής αλλά και ετικέτες από πολύ αξιόλογους ντόπιους παραγωγούς. Το Χανιώτικο κρασί έχει κάνει άλματα την τελευταία δεκαετία για αυτό αξίζει την προσοχή σας. Η γηγενής ποικιλία το ρωμέικο δένει απόλυτα με το φαγητό μας και σίγουρα δεν θα μπορέσετε να το δοκιμάσετε πουθενά αλλού εκτός από τον νομό Χανίων.
https://www.milia.gr
—————