Μenu degustation και wine pairing
2016-01-07 22:57α τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά παίρνω mail από αρκετά, πολύ ή λιγότερο γνωστά, εστιατόρια, τα οποία με προσκαλούν, όπως και άλλους, να δοκιμάσω ένα menu degustation, το οποίο ταυτόχρονα προτείνει και αρμονία γεύσεων κρασιού – εδεσμάτων…Η ιδέα ακούγεται -και ενίοτε είναι- ενδιαφέρουσα. Για να λειτουργήσει, όμως, και να έχει αξία, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις οι οποίες, έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων των περισσοτέρων χώρων εστίασης, σπάνια ικανοποιούνται. Είναι προφανές, ότι πρώτη προϋπόθεση για να λειτουργήσει το project είναι η ύπαρξη ενός πολύ καλού sommelier. Ο εν λόγω ειδικός, οφείλει να γνωρίζει εις βάθος τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (άρωμα, γεύση) όχι μόνο ενός εξαιρετικά μεγάλου αριθμού κρασιών, αλλά και μπύρας ή cocktails, τα οποία συχνά πλέον παρεισφρύουν σε προτάσεις αυτού του τύπου. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός έμπειρου δοκιμαστή – γευσιγνώστη, ο οποίος, σε επίπεδο συνολικής γευστικής αξιολόγησης (φαγητό και κρασί) είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός, σε ό,τι αφορά την επιτυχία του συνδυασμού. Η τρίτη προϋπόθεση, για να αξίζει τον κόπο η δοκιμή (και τα χρήματα, εξυπακούεται), είναι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η μοναδικότητα των χαρακτηριστικών των κρασιών ή των άλλων αλκοόλ, που κάνουν τον συνδυασμό ενδιαφέροντα.
—————